Ten gevolge van gaswinning in het gebied heeft de bebouwing op de Bottemaheerd grote aardbevingsschade opgelopen. In het door ons ontwikkelde plan worden het woonhuis en delen van de schuren gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Hierdoor ontstaat er een veilige comfortabele woning, alsmede functionele en bedrijfsmatige schuren. Dit alles gebeurt op een manier die de landschappelijke en cultuurhistorische kenmerken van de plek in acht neemt en versterkt.
Erfinrichting
De nieuwe schuur wordt gebouwd als familie van en in relatie met de moderne schuur die op het voorerf al is gerealiseerd. Zo ontstaat de mogelijkheid om de historische erf en de gracht eromheen te herstellen en een duidelijke scheiding aan te brengen tussen nieuw en oud, tussen het klassieke boerenerf en het voorerf met de moderne bedrijfsvoering. Door de ordening van de gebouwen rond een plein die alle schuren verbindt ontstaat er een functionele samenhang tussen de twee erven, maar ruimtelijk zijn ze te lezen als twee entiteiten. Zo wordt een nieuwe erfinrichting gecreëerd die recht doet aan de lange geschiedenis van de plek en een uitdrukking geeft aan de moderne bedrijfsvoering. De tweedeling van het erf zorgt voor een goede landschappelijke inpassing die een schaal heeft passend bij de omgeving.
Voorerf met bewaarloods
De nieuw te bouwen bewaarloods heeft de zelfde afmeting, vorm en kleurstelling als de bestaande bewaarloods. De twee gebouwen zijn familie van elkaar. Beide gebouwen liggen vrij in het landschap. Zo ontstaat, rijdend langs de Huizingerweg vanuit Westeremden of Huizinge en duidelijke beeld van de tweedeling oorspronkelijk- en nieuwe “erf”.
Oorspronkelijke erf met nieuwe woning
De nieuw te bouwen woning zal gebouwd worden op de plek van het in de jaren 60 gesloopte voorhuis. De symmetrie van het volume woning / schuur wordt in de tuininrichting benaderd. Zo zullen de slingerpaden van toen worden hersteld. Op de plek van de te slopen schuur wordt de nuts deel van de tuin ingericht. Aan de voorzijde komt een siertuin. Er zullen bomen geplant worden om de omzoming van het erf compleet te maken. Door de woning naar voren te halen ontstaat een tussenstuk waar de woonfuncties die nu in de schuur ondergebracht zijn, hun plaats krijgen. De brandmuur tussen de schuur en de huidige woning zal, om veiligheidsredenen afgebroken worden tot een hoogte van ca. 5 meter. De schuur krijgt aan beide zijden een identiek wolfseind. Het complex transformeert naar een kop-hals-romp typologie.
Meer weten over dit project?
Meer weten dit project of één van onze andere projecten? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen u graag meer. Natuurlijk bespreken we ook graag uw wensen voor een verbouw- of nieuwbouwproject.
Neem contact op