Alles beter op de nieuwe plek

Nieuwbouw mechanisatiebedrijf Roodeschool

De locatie is een boerenerf, die niet meer als zodanig in gebruik is. In de huidige situatie worden de schuren gedeeltelijk als opslag gebruikt. Onze opdrachtgever wilde de bestaande bebouwing slopen en nieuwbouw neerzetten op dezelfde locatie voor hun nieuwe bedrijfshuisvesting. Libau heeft een advies opgesteld aangaande de uitstraling en landschappelijke inpassing van de nieuwbouw. De hoofdgedachte van dit advies is, dat het nieuw te bouwen pand de betekenis van de reeks erven moet ondersteunen en versterken en dat de kavel/erf als totaal een entreefunctie tot Roodeschool moet vormen. Daar zijn de volgende regieaanwijzingen voor gegeven.

· Gevelaccent aan de doorgaande weg met overhoekse uitstraling richting de westelijke entree

· Voorruimte (tuinzijde langs de doorgaande weg) met voldoende maat en kwaliteit.

· Aan de westzijde van het erf geen hekken voor de rooilijn.

· Opgaande erfbeplanting in Noord-Zuidrichting om de verkavelingsrichting te benadrukken, lage erfbeplanting aan de noordzijde van het erf om het bebouwingsbeeld vanaf het de zijwegen te verzachten.

Het gebouw bestaat uit een showroom, werkplaats voor reparatie werkzaamheden, onderdelen magazijn, opslag trekkers en machines en kantoor/kantine functies. Bij de hoofdentree moet een balie gesitueerd zijn, die een visuele relatie heeft met de showroom, het magazijn en de werkplaats. De kantoren en kantine worden op de verdieping geplaatst.

Het gebouw bestaat uit twee volumes. In het achterste volume bevinden zich de werkplaats en het magazijn. Boven het magazijn is een verdieping met kantoorruimte en magazijn. Het volume heeft een symmetrische kap en de kopgevels hebben een symmetrische indeling. Aan de westzijde, de entreezijde zijn raamopeningen voor kantoren en magazijn. Aan de oostzijde, de erf-zijde is de gevel grover met een grote opening naar de werkplaats.

In het andere volume bevindt zich de opslag en showroom. De kap is asymmetrisch en de gevelindeling is abstract van aard, bestaande uit dichte vlakken en glasvlakken. De glasvlakken bevinden zich voornamelijk bij de showroom, om de hoek aan de westzijde te accentueren. Hier is ook een sprong in de kap gemaakt om zo deze hoek te accentueren en een natuurlijke entree tot het gebouw te maken tussen beide volumes. De gevels van beide volumes worden bekleed met stalen gevelplaten. Het achterste volume grijs en het voorste volume lichtgrijs. Alles wordt bij elkaar gehouden door een dak met overstek aan de kopse zijde, die uniform is qua materiaal en kleur voor beide volumes. Donker grijs.

Meer weten over dit project?

Meer weten dit project of één van onze andere projecten? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen u graag meer. Natuurlijk bespreken we ook graag uw wensen voor een verbouw- of nieuwbouwproject.

Neem contact op